New Hair

Türkiye'nin En Kaliteli Protez Saç Merkezi

Şeker Hastalığı olanlar Saç Ektirebilir Mi?

27 Ağustos 2022
2

Saç dökülmesi kadın ve erkekler de yaygın bir sorundur ve insanın karşılaştığı en sinir bozucu durum olabilir. Saç dökülmesi sonucu birçok kişide saç seyrelmesi ve kellik görülür. Saç dökülmesine sahip çoğu kişi saç ekimi işlemini kellik tedavilerinden biri olarak görmektedir. Ancak saç ekimi işlemleri herkes için uygun değildir. Şeker hastalarının saç ekimi yaptırmadan önce özel bir değerlendirmeye ihtiyaçları vardır.

Şeker Hastalığı nedir?

Glikoz, vücudumuz için ana enerji kaynağı olan bir şeker türüdür. Kandaki sağlıksız glikoz seviyeleri, uzun vadeli ve kısa vadeli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için şekerleri yiyecekleri enerjiye dönüştürmesi gerekir. Yiyeceklerden gelen şekerler glikoza dönüştürülür. İnsülin adı verilen bir hormon, glikozun enerjiye dönüştürülmesi için gereklidir. Diyabet hastası kişilerde insülin üretilmez veya yeterli miktarda üretilmez. Şeker hastaları ekmek, tahıl gevrekleri, meyve ve nişastalı sebzeler ve tatlılar gibi şeker veya nişasta içeren yiyecekleri yediklerinde, bunlar enerjiye dönüştürülemez. Glikoz, enerjiye dönüştürülemediği için kanda kalır ve yüksek kan şekeri seviyelerine neden olur. Bu da insan da birçok sağlık problemine neden olur.

Diyabet bir halk sağlığı sorunudur. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) verilerine göre; Türkiye’de 20-79 yaş aralığında yaklaşık 7 milyon diyabet hastası olunuyor.

Diyabetin tedavisi olmasa da diyabetinizi yönetmek ve sağlıklı kalmak için kilo vermek ve sağlıklı beslenmek size yardımcı olabilir. Yapabileceğiniz diğer şeyler ise:

  • İlaçları reçete de belirtildiği şekilde kullanın.
  • Diyabet desteği alın.
  • Sık sık sağlık kontrolüne gidin.

Saç dökülmesi şeker hastası kadın ve erkekler de yaygın bir sorundur

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Aşağıdaki Şeker Hastalığı belirtileri sizde de varsa, kan şekerinizi test ettirmek için doktorunuza başvurmalısınız:

  • Sık sık geceleri idrara çıkmak (çiş yapmak)
  • Çok susadılar
  • Denemeden kilo verin
  • Çok açlar
  • Bulanık görüşe sahip olmak
  • Elleriniz veya ayaklarınız uyuşma veya karıncalanma
  • Çok yorgun hissediyorum
  • Çok kuru cilde sahip olmak
  • Yavaş iyileşen yaralar var
  • Normalden daha fazla enfeksiyon var

Diyabet türleri nelerdir?

En yaygın diyabet türleri tip 1, tip 2 ve Gestasyonel diyabet (gebelik şekeri)tir.

Tip 1 diyabet

Tip 1 diyabet, bağışıklık sistemi pankreasta insülin üreten hücreleri yok ettiği Ottoimmün Hastalıklar bir durumdur. Tip 1 diyabet, tüm diyabetlerin %10’unu oluşturuyor. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda ve gençlerde görülür. Tip 1 diyabetli hastalar her gün insülin kullanması gerekir.

2 tip diyabet

Tip 2 diyabet, vücudun insülinin normal etkilerine karşı direnç kazandığı ve yavaş yavaş pankreasta yeterli insülin üretme kapasitesini kaybettiği bir durumdur. Tip 2 diyabet, tüm diyabetlerin %85’ini oluşturur. Tip 2 diyabet her yaşta, hatta çocuklukta bile görülebilir. Tip 2, diyabetin en yaygın türüdür.

Gestasyonel diyabet

Gestasyonel diyabet, hamilelik sırasında ortaya çıkan bir diyabet şeklidir.  Gestasyonel diyabet, bebek doğduktan sonra ortadan kalkar.

protez saç İstanbul

Saç dökülmesi durumlarında protez saç tercih edebilirsiniz

Diyabet Hastalığı Neden Saç Dökülmesine Yol Açar?

Şeker hastalığı, saç dökülmesi için bir risk faktörü olabilir.

Yüksek kan şekeri seviyeleri kan damarlarına zarar verebilir ve bu da hücrelere ve dokulara iletilen oksijen ve besin miktarını azaltabilir. Saçlar da oksijen ve besin eksikliğinden etkilenebilir, bu da saç azalmasına, saçın incelmesine ve saç kırılmasına neden olabilir. Şeker hastalığına bağlı diğer faktörler de saç dökülmesine neden olabilir;

1-      Alopesi Areata Sonucu Saç Dökülmesi

Tip 1 diyabetli hastalarda saç dökülmesine alopesi areata denir. Alopesi areata, bağışıklık sisteminin saç köklerine saldırdığı ve kafa derisinde ve vücudun diğer kısımlarında saç dökülmesine neden olan otoimmün bir hastalıktır.

2-      Yüksek Kortizol (Stres hormonu) Nedeniyle Saç Dökülmesi

Yüksek Kortizol (Stres hormonu), insülin direncine ve nihayetinde daha yüksek kan şekerine yol açabilir. Yüksek Kortizol (Stres hormonu) böylece saç köklerini de etkileyerek saç dökülmesine neden olabilir.

3-      Çok Düşük Kalorili Diyet Sonucu Saç Dökülmesi

Çok düşük kalorili diyetler (VLCD’ler), günde 1.000’den az kalori tüketmeyi içeren diyetlerdir. VLCD diyetin yan etkileri arasında düzensiz kalp atışı, kabızlık, yorgunluk ve saç dökülmesi sayılabilir. Saç dökülmesi, protein ve demir de dahil olmak üzere beslenme eksikliğinden kaynaklanır.

4-      Bariatrik cerrahi Sonucu Saç Dökülmesi

Bariatrik cerrahiyi takiben (genellikle ameliyattan yaklaşık üç ay sonra) saç dökülmesi yaygındır. Bu saç dökülmesine telogen effluvium denir ve saçın “dinlenme” aşamasında olduğu anlamına gelir. Ameliyat stresi, ameliyat sonrası düşük kalorili, düşük protein alımıyla birleştiğinde saç dökülmesine neden olur.

sac-ekimi-seker-hastaligi

Diyabetin yan etkilerinden biri saç dökülmesidir

Şeker Hastası Saç Ektirebilir Mi? Şeker Hastaları Saç Ektirdiğinde İşe Yarar Mı?

Diyabetin yan etkilerinden biri saç dökülmesidir. Şiddetli saç dökülmesi olan diyabet hastaları saç ekimi işlemlerinden yararlanabilir. Ancak kapsamlı bir değerlendirme yapılmadan her diyabet hastası için saç ekimi uygun değildir. Saç ekimi prosedürüne karar vermeden önce hastanın bu konuda değerlendirmesi gereklidir.

  • Tip 2 diyabetli hastalar, şeker seviyeleri kontrol altına alındıktan sonra saç ekimi yaptırabilirler. Saç nakli yapılmadan önce risk faktörleri ortadan kaldırılmalıdır.
  • Tip 1 diyabet hastalar, yüksek glikoz seviyelerine sahip olduklarında saç ekimi yaptıramazlar. Saç ekimi işlemi Tip 1 Diyabet hastaları için önemli bir risk oluşturmaktadır. Bu nedenle tip 1 diyabet hastalarına saç ekimi önerilmemektedir.

Şeker Hastaları Saç Ekiminden Önce Nelere Dikkat Etmelidir?

Şeker hastaları için saç ekimi yaptırmak riskli olsa da riski azaltmak için işlemden önce bazı temel şartların yerine getirilmesi gerekir.

  • Şeker hastaları saç ekimi işlemi öncesi tüm testleri yaptırmalıdır.
  • Şekerin kontrol altında olması için doktor tarafından reçete edilen bir beslenme programına kesinlikle uyulmalıdır.
  • Tüm ilaçlar saç ekimi cerrahına bildirilmelidir.
  • Saç ekimi işleminden önce tüm riskleri ortadan kaldırmak esastır. Şeker hastalarının sağlık durumuna göre saç ekimi öncesi detaylı bir değerlendirmeye ve doktorun iznine ihtiyacı vardır.

Şeker Hastaları için En Uygun Saç Yöntemi Hangisidir?

Saç Ekimi, kişinin kendi saçının bir bölgesinden alınarak saç dökülmesi ve kelleşme yaşanan bölgeye cerrahi operasyonla nakledilmesi işlemine denilmektedir. Saç ekimi işlemi için saç dökülmesi yaşanan bölgeye, kelliğe dirençli olan kol, bacak ya da başın arka kısmından bulunan saç kökleri alınarak uygulanır. Saç ekimi özellikle de Tip 1 diyabetli hastalar için önerilmemektedir. Peki böyle bir durumda ne yapılmalıdır. Saç ekimi cerrahi bir operasyon olduğu için bu yöntem yerine ileri teknoloji ile geliştirilen ve %100 insan saçından üretilmiş doğal Protez Saç uygulamalarını deneyebilirsiniz. Cerrahi bir operasyon gerektirmediğinden Protez Saç uygulamaları daha hızlı ve daha kesin çözümler sunmaktadır. Sağlık açısından da hiçbir risk barındırmadığından Saç Ekimi yöntemine göre daha avantajlı bir saç problemi çözümüdür.

Saç ekimi işlemi ile Protez Saç uygulaması işlemi arasında bir benzerlikleri yoktur. Özellikle kafadaki açıklığın büyük olduğu durumlarda saç ekimi işlemi başarılı sonuçlar vermemektedir.

  • Saç nakli (saç ekimi) süreci sabır isteyen ve uzun bir süreci tanımlar.
  • Şeker hastalarına Saç ekimi yapılamazken, Protez Saç uygulaması bu tip sağlık sorunları olan hastalar için uygun bir yöntemdir.
  • Protez Saç herkese uygulanan bir yöntemidir.
  • Kemoterapi gören hastalara da uygulanabilmekte.
  • Protez Saç uygulamalarında istediğiniz gürlükte ve dolgunlukta saça sahip olabilirsiniz.
  • Saç dökülmesi devam eden kişiler için Protez Saç uygulamasında hızlıca bu alanları kapatacak yeni bir saç protezi yaptırılabilmekte.
  • Protez Saç, uygulama süresi saç ekim kadar uzun değildir. Özel tasarım durumlarında en fazla için 3 ay beklersiniz. İstenirse hazır kalıp saç protezi aynı gün de uygulanabilmektedir.
  • Protez Saç, saç ekimi gibi ciddi bir cerrahi işlem gerektirmez. Protez Saç uygulamaları için herhangi cerrahi işlem yapılmaz.
  • Saç ekimi yaptıran birçok kişi sonuçtan memnun olmadığı için Protez Saç uygulamaları tercih etmekte.
  • Protez Saç yaptıran kişi günlük yaşamına hiçbir kısıtlama olmadan devam edebilmektedir.

Protez Saç Kampanyalarını New Hair Instagram Sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Not: Özel tıbbi durumunuz ve tedavileriniz hakkında doktorunuz ile konuşmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Bu web sitesinde yer alan bilgiler yardımcı ve eğitici olma amaçlıdır, ancak tıbbi tavsiye yerine geçmez.

2 Yorum

  • Ayşe Yıldırım 28 Ağustos 2022 15:09

    Şeker hastası olarak protez saç yaptırmak herhangi bir sorun yaratır mı?

    • admin 7 Temmuz 2024 12:27

      Merhabalar Ayşe Hanım, şeker hastaları için protez saç hakkında detaylı bilgi almak için +90 212 213 13 50’yi arayabilirsiniz. Uzmanlarımız konu hakkında sizlere detaylıca bilgi verecektir.

Yorum Yap